Lauri Heikkinen on vuoden 2018 kuhmolainen
22.11.2018

Lauri Heikkinen on vuoden 2018 kuhmolainen

Kuhmon Yrittäjät r.y. on nimennyt Lauri Heikkisen Vuoden 2018 kuhmolaiseksi. Heikkinen on tehnyt elämäntyönsä Kuhmossa yrittäjänä ja tuotantojohtajana. Uransa aikana hän on toiminut ansiokkaasti kuhmolaisen puunjalostuksen kehittämiseksi.

Oman työnsä ohella Lauri Heikkinen on ollut aktiivinen myös yrittäjien keskinäisen yhteistyön edistämisessä ja ylläpitämisessä erityisesti Kantolan puutuoteklusterissa. Lisäksi hän on toiminut pitkään Kuhmon Yrittäjät r.y:n hallituksessa.

Työssään ja vielä eläkkeelle siirtymisen jälkeenkin Lauri Heikkinen on tehnyt merkittävää työtä Kuhmon ja kuhmolaisen puunjalostusosaamisen tunnetuksi tekemisen hyväksi muun muassa toimimalla esittelijänä lukuisille koti- ja ulkomaisille vieraille sekä Kantolan teollisuusalueella järjestetyissä avoimissa yleisötilaisuuksissa.

Lauri Heikkinen on kuulunut kantaviin voimiin Kuhmossa järjestetyillä Kesämessuilla. Ansioistaan Kesämessujen hyväksi hänet on nimetty Kuhmon ensimmäiseksi ja ainoaksi Messulotnikaksi.

Joulupukki toi kirveen ja sahan

Kuhmossa Katermassa syntynyt Lauri Heikkinen muistelee työuraansa hymyillen. Puhelahjoistaan ja huumoristaan tunnettu mies kertoo ohjautuneensa puunjalostukseen jo pienenä poikana.

– Olin viisivuotias, kun yhdessä velipoikien kanssa kirjoitimme joulupukille kirjeen. Minä toivoin kirvestä ja sahaa ja veli pientä rekeä. Olimme kiltteinä, ja joulupukki täyttikin toiveemme, Heikkinen nauraa.

Siitä sen sijaan tuli toruja, kun veljekset joulun jälkeen ryhtyivät kaatamaan viinimarjapensasta. Äiti ja isä olivat sitä mieltä, että savotta on ihan liian lähellä.

– Mutta jalopuusta työni puunjalostuksen parissa siis alkoi!

Kuhmo Oy:llä on ollut Lauri Heikkiselle suuri merkitys. Hän perusti vuonna 1967 yhdessä veljiensä Kimmon ja Urpon kanssa Traktoriyhtymä Heikkisen. Yritys huolehti tukkien kuljetuksesta sahalle. Vuonna 1974 urakointi muuttui palkkatyöksi, kun Heikkinen alkoi ajaa yhtiön metsäkonetta. Kuuden vuoden kuluttua palkkatyö muuttui jälleen urakoinniksi, kun Heikkinen osti metsäkoneen sahalta.

Vuonna 1984 Lauri Heikkinen ryhtyi itse puunjalostajaksi. Kuhmolainen Aarne Seilonen oli keksinyt ja kehittänyt uuden hirsisorvin, ja sille löytyi nyt käyttöä Heikkisen perustamassa Kuhmon Erikoispuu Ky:ssä. Yritys valmisti pyöröhirsitaloja, joita toimitettiin ympäri Suomea ja jonkin verran myös vientiin. Toiminta käynnistyi kotipaikalla, mutta pian silloin kaupunginjohtajana toiminut Veikko Tikkanen kannusti perukan miehen muuttamaan yrityksen tilat Sormulan teollisuusalueelle.

Hirsiyrityksen perustaminen osui korkeasuhdanteen aikaan, mutta 1990-luku toi mukanaan syvän laman ja rahoitusmarkkinoiden myllerryksen. Korot nousivat pilviin, ja yritys joutui lopettamaan toimintansa monen muun yrityksen lailla.

Hirsi ei kuitenkaan miestä jättänyt. Työtä löytyi kehitysyhtiönä toimineen Kuhmon Yrityssampo Oy:n 1990-luvun puolivälissä käynnistämästä puutalojen vientihankkeesta. Tähän saumaan osui myös forssalaisen Oy Timber Frame Ltd:n toiminnan käynnistyminen Kantolan teollisuusalueella. Heikkinen työskenteli eläkkeelle siirtymiseensä saakka yrityksen tuotantojohtajana.

Suunnittelijoita Kuhmoon

Lauri Heikkinen on ollut aktiivisesti mukana Kuhmon kaupungin vuosien mittaan toteuttamissa puualan kehittämishankkeissa. Osallistuminen niihin on auttanut häntä näkemään myös kansainvälisten markkinoiden mahdollisuudet. Mieleenpainuvin hanke työuralla on ollut Timber Framen Saksaan, lähelle Berliiniä toimittama hirsihotelli.

– Se on yksi Euroopan suurimmista hirsirakennuksista, Heikkinen huomauttaa.

Nykyisille puualan kehittäjille Vuoden 2018 kuhmolaisella on viesti.

– Puurakentamisen kehittäminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja monen ihmisen, yrityksen ja muun toimijan hyvää yhteistyötä.

Heikkinen on iloinen, että Kuhmossa tehdystä työstä on syntynyt tuloksia. Mahdollisuuksia on kuitenkin vielä paljon.

– Nyt puurakennusten suunnitteleminen tapahtuu paljolti Kuhmon ulkopuolella. Kun tieto liikkuu nykyisin nopeasti, niin miksi taloja ei voisi tulla suunnittelemaan tänne, hän kannustaa hakemaan nuoria ihmisiä Kuhmoon asumaan ja töihin.

Teksti: Kuhmon Yrittäjät r.y.