Puurakennukset
Tuupalan yhtenäiskoulu ja päiväkoti
Tuupalan yhtenäiskoulu ja päiväkoti on Suomen ensimmäinen CLT-rakenteinen koulu. Rakennus otettiin käyttöön vuonna 2018, jolloin siinä aloittivat Tuupalan päiväkoti (noin 60 esikoululaista) ja vuosiluokat 1–6 (noin 350 oppilasta).
Rakentaminen eteni Terve Talo-kriteerejä noudattaen ja tapahtui kokonaan sääsuojan alla. Koulun puumateriaaleissa näkyy paikallinen osaaminen vahvasti: Kuhmo Oy valmisti kuusisahatavaran, josta kuhmolainen Crosslam Oy valmisti CLT-elementit. Myös ulkovuorauksessa näkyy kuhmolaisen puutuoteteollisuuden edelläkävijän kädenjälki – Kuhmon AA-Puu Oy valmisti rakennuksessa käyttävän höylätavaran. CLT-elementit tulivat Crosslamin tehtaalta asennusvalmiina, joten erillisiltä varastoinnin kustannuksilta ja pitkiltä kuljetusmatkoilta vältyttiin.
Tuupalan yhtenäiskoulun ja päiväkodin suunnittelivat alt Arkkitehdit Oy ja Arkkitehtitoimisto Karsikas Oy. Yksi rakennuksen kuriositeeteista on liikuntasali, joka vuosittain muuntuu myös maailmanluokan kamarimusiikkisaliksi.
Rakennuksen rakentamiseen on käytetty 1.500 m3 alueella jalostettua puutavaraa. Puu on ekologinen ja uusiutuva materiaali, joka sitoo hiiltä koko elinkaarensa ajan – Tuupalan puukoulun tapauksessa 26 038 CO2e verran.
Tuupalan koulu on palkittu vuoden 2018 Puupalkinnolla sekä Pohjois-Suomen Vuoden Paras Rakennusteko 2017 -palkinnolla.
Kahdeksan kuvaa puusta – Videosarja Kuhmon Tuupalan puukoulun rakentamisesta
Metsämiesten Säätiön rahoittama videosarja on tarina Tuupalan puukoulun rakentamisesta ja sen eri vaiheista kannolta valmiiseen kouluun. Moneen kertaan palkitun koulun arkkitehtuuri ja materiaaliratkaisut ovat herättäneet paljon kiinnostusta sekä Suomessa että ulkomailla. Tarinoissa on videot, joissa kerrotaan nykyaikaisen puurakennuksen eri vaiheista ja eri näkökulmista helposti ymmärrettävällä tavalla.
Rakentamisesta on tehty video, jonka voit katsoa tästä:
Virtuaalivieraile koulussa:
Perinteikästä rakentamista uudella tavalla
Puu on perinteikäs, samalla moderni materiaali. Paikallinen CLT-tehdas mahdollisti nopeat ja ekologiset materiaalitoimitukset. Arkistorakennuksen kantava runko ja seinät muodostuvat CLT-elementeistä. Rakentaminen tapahtui hupun alla. Viikossa kuhmolaisen Crosslam Oy:n toimittamat CLT-elementit oli asennettu paikoilleen. Rakennuksen elinkaari on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa.
Arkistorakennus rakennettiin vuonna 2021. Se on rakennettu Juminkeon kulttuurikeskuksen viereen, jonka rakennusmateriaalina on niin ikään käytetty kainuulaista puuta.
Sisustuksessa on hyödynnetty tuotannossa syntyneet hukkapalat mm. huonekaluiksi, jotka loihtivat rakennuksen sisään harmonisen tunnelman.
Männystä valmistetut ulkoverhouslaudat yhdistettynä taiteilija Aimo Katajamäen suunnittelemaan julkisivun ”Aallokko”-taideteokseen houkuttavat tutustumaan rakennukseen lähemmin. Katajamäen näyttävä teos on ammentanut inspiraationsa Karjalan järvien aalloista.
Akateemikko Matti Kuusen testamenttaama tieteellinen kirjasto sijaitsee arkistorakennuksessa. Se on yhdessä Juminkeon arkiston kanssa tutkijoille ehtymätön aarreaitta.
Etenkin rakennuksen hyvä sisäilma ja tilan avaruus saavat kiitosta käyttäjiltä. Rakennus on suljettu työskentelytila, ryhmät pääsevät tutustumaan sopimalla vierailun.
Valmistumisvuosi: 2021
Arkkitehti: Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy
Rakennesuunnittelu: Timber Bros Oy
Rakentamiskustannukset: 1,65 miljoonaa euroa
Kerrosala: 289 kem2
Tilavuus: 1 450 m3
Seinien vahvuus: ulkoseinät 240 mm, väliseinät 140/100 mm